31.8.2013

Esimerkki: Muumilaakso

En muista ihan tarkasti missä, mutta varmasti jossain olen kuullut luonnehdinnan, että Suomi 1980-luvulla oli kuin Muumilaakso – paikka, jossa asiat olivat hyvin. Lama ja sitä seuranneet sosiaaliset ongelmat sekä maahanmuuton lisääntyessä havaittu rasismi (tai ”rasismi”) päättivät onnellisen ajan.

Päädyin kerran veljeni kehotuksesta katsomaan uudestaan Muumilaakson tarinoita -sarjan. Näin aikuisiällä sitäkin tarkastelee ihan toisella tavalla; nyt saattaa ymmärtää, mitä käsikirjoittajat ovat kenties halunneet opettaa lapsille tarinan kautta. Ja kuinka ollakaan, havaitsin sarjan todella muukalaiskammoiseksi ja taantumukselliseksi. Ihmettelen, etteivät vallanpitäjämme, jotka yleensä osaavat kantaa huolta oikeista asioista, ole hoksanneet kieltää sarjan näyttämistä lapsille sen sijaan, että he kovasti yrittävät selvittää sellaisia toissijaisia asioita kuin talouslamoja.

Suomi 1980-luvulla ei ollut monikulttuurinen, aivan kuten Muumilaakso ei ole. Ja toisin kuin täällä tosielämässä, Muumilaaksossa tiedetään sen tavoittelemisen olevan typerää (vaikka voisi luulla, että juuri sadussa se jollain ihmeellä saataisiin muutettua rikkaudeksi). Itse asiassa Muumilaakson harvat asukkaat muodostavat eräänlaisia alakulttuurejaan, joiden törmäykset selittävät suurimman osan laakson idylliä rikkovista eripuraisuuksista.

Muumit ovat väsähtäneitä boheemeja, jotka toisaalta kaipaavat seikkailua ja jännitystä, mutta jotka kuitenkin ovat liiaksi ihastuneet porvarillisen elämän mukavuuksiin. Vilijonkka taas on puhdasverinen porvari, joka rakastaa siisteyttä ja muodollisuuksia. Perheiden välillä on jatkuvia erimielisyyksiä, joiden vuoksi mitään oikeita ystävyyssuhteita ei siinä ole.

Mymmelin suurperhe edustaa vapaata kasvatusta, eikä jälki ole sen parempaa kuin tosielämässäkään. Lapsikatras on villi ja kuriton ja aiheuttaa katastrofeja missä hyvänsä. Perheen pieninkin eli Myy on yksin riittävä vaivan ja vastuksen lähde.

Haisuli on laakson ainoa asukas, jonka mikrokulttuuri on aivan sovittamattomissa muiden kanssa: hän on rikollinen eikä edes pidä sitä pahana asiana. Nipsu taas on kai jonkinlainen surullinen esimerkki sosialidemokratian sivuvaikutuksista: maalliselle mammonalle perso tyyppi, joka on kuitenkin niin laiska, ettei viitsi tehdä juuri mitään saadakseen sitä; hän peräti antaa Muumimamman hyysätä häntä kuin lemmikkieläintä, vaikka on vain perheen pojan ystävä.

Ja entä sukupuoliroolit sitten? Muumimamma tekee yksin kaikki kotityöt, eikä ilmeisesti ole koskaan saanut niihin apua muilta, koska nämä eivät osaa lainkaan hoitaa asioita yksin, eivät edes teoriassa, kun Muumimamma kerran lähtee matkalle. Ja hän on osaansa tyytyväinen! On siinä hyvä esimerkki tyttölapsille, joista tulisi kasvaa ankaria feministejä!

Kun Muumilaaksosta etsittiin kultaa, Muumit halusivat kaikin keinoin estää kullan löytymisen. Ja sama juttu, kun kuumaa lähdettä etsittiin. Mutta ei Muumeja suinkaan hirvittänyt ajatus kaikista ympäristöongelmista. Omaan mieleeni piirtyi kammottava kuva, jossa Muumilaakson maaperä revittiin irti peruskalliosta, kulta poimittiin talteen ja kuona jätettiin Yksinäisten vuorten rinteille. Entiseen laaksoon jäi vain kemikaaleja pursuavia jätteitä, eikä idylli palaisi ennen seuraavan jääkauden jälkeistä aikaa.

Mutta ei. Tuo ei ollut Muumien syy vastustaa kultakaivosta tai kuuman lähteen luokse perustettavaa suurhotellia. He kauhistuivat ajatusta, että laaksoon tulisi paljon muukalaisia! Ja kun laakso kerran täyttyi maisemamaalareista, Muumipappa maksoi heille, että he lähtisivät pois! Ja sarjakuvassa, jossa Muumilaaksoon rakennettiin rautatietä, Muumit päättivät sabotoida sen, jotta laaksoon ei tulisi ulkopuolisia.

Muumit tunnetusti rakastavat vieraita: he ottavat kenet tahansa, jopa Haisulin, ilomielin vieraakseen. Mutta hekin vähäisellä kokemuksellaan muusta maailmasta ymmärtävät, että rajansa kaikella, myös maahanmuutolla. He tietävät, että Muumilaakso on paras paikka maailmassa, ja ymmärtävät, että sen parhaimmuus katoaa, jos ulkomaailma tunkeutuu sisälle. Mikähän siinä on, että harmillisen harvat suomalaiset poliitikot ymmärtävät tämän asian?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti